Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 178 из 194)

2. Установити, що вказане Положення (стандарт) 20 застосо> вується для складання консолідованої фінансової звітності за період з 2000 року.

Заступник міністра В. М. Матвійчук

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

30.07.99 № 176

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

12 серпня 1999 р. за № 553/3846

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 20

“Консолідована фінансова звітність”

Загальні положення

1. Це Положення (стандарт) визначає порядок складання кон> солідованої фінансової звітності та загальні вимоги до розкриття інформації щодо складання консолідованої фінансової звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються гру> пою підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — група підприємств), яка складається з материнського (холдинго> вого) підприємства та дочірніх підприємств.

3. Терміни, що використовуються в цьому Положенні (стан> дарті), мають такі значення:

Внутрішньогрупові операції— операції між материнським та дочірніми підприємствами або між дочірніми підприємствами од> нієї групи.

Внутрішньогрупове сальдо— сальдо дебіторської заборгова> ності та зобов’язань на дату балансу, яке утворилося внаслідок внутрішньогрупових операцій.

Нереалізовані прибутки та збитки від внутрішньогрупових операцій— прибутки та збитки, які виникають внаслідок внут> рішньогрупових операцій (продажу товарів, продукції, виконан> ня робіт, послуг тощо) і включаються до балансової вартості активів підприємства.

(Абзац четвертий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

4. Консолідовану фінансову звітність подає материнське під> приємство.

5. Материнське підприємство, яке є дочірнім підприємствоміншого підприємства, не подає консолідовану фінансову звітність за наявності однієї з таких умов:

(Абзац перший пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Нака> зом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

а) якщо воно повністю належить іншому підприємству;

б) згоди власників частки меншості.

6. До консолідованої фінансової звітності включають показ> ники фінансової звітності всіх дочірніх підприємств, за винят> ком показників фінансової звітності тих дочірніх підприємств, які не включаються з причин, зазначених у пункті 7 цього По> ложення (стандарту).

7. Показники фінансової звітності дочірнього підприємства невключаються до консолідованої фінансової звітності, якщо:

а) контроль дочірнього підприємства є тимчасовим, оскільки воно було придбане й утримується лише з метою його наступно> го продажу протягом короткострокового періоду;

б) дочірнє підприємство здійснює діяльність в умовах, які об> межують його здатність передавати кошти материнському під> приємству. Активи таких дочірніх підприємств відображаються як фінансові інвестиції відповідно до Положення (стандарту) бух> галтерського обліку 12 “Фінансові інвестиції”.

8. Фінансова звітність материнського підприємства та йогодочірніх підприємств, що використовується при складанні кон> солідованої фінансової звітності, складається за той самий звіт> ний період і на ту саму дату балансу.

9. Консолідовану фінансову звітність складають з фінансовоїзвітності групи підприємств з використанням єдиної облікової політики для подібних операцій та інших подій за схожих обста> вин. Якщо при складанні консолідованої фінансової звітності неможливо застосувати єдину облікову політику, то про це пові> домляється у примітках до консолідованої фінансової звітності.

Порядок складання консолідованої фінансової звітності

10. Консолідована фінансова звітність складається шляхомвпорядкованого додавання показників фінансової звітності дочірніх підприємств до аналогічних показників фінансової звітності ма> теринського підприємства.

Склад і форми фінансової звітності визначені Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 1–5.

11. При складанні консолідованої фінансової звітності мо> жуть не наводитися статті (рядки) форм фінансової звітності, по яких у групи підприємств відсутні показники (крім випадків, якщо такі показники були в попередньому звітному році), та підлягають виключенню:

а) балансова вартість фінансових інвестицій материнського підприємства в кожне дочірнє підприємство і частка материнсь> кого підприємства в кожному дочірньому підприємстві;

б) сума внутрішньогрупових операцій та внутрішньогрупово>

го сальдо;

в) сума нереалізованих прибутків та збитків від внутрішньо> групових операцій (крім збитків, які не можуть бути відшкодо> вані).

12. Материнське підприємство для складання консолідованоїфінансової звітності визначає частку меншості в капіталі та фі> нансових результатах дочірніх підприємств. Частка меншості визначається як добуток відсотка голосів, які не належать мате> ринському підприємству, відповідно до власного капіталу та чи> стого прибутку (збитку) дочірніх підприємств, зменшеного (збіль> шеного) на суму нереалізованого прибутку (збитку) від внутріш> ньогрупових операцій.

(Пункт 12 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

13. Частка меншості відображається в консолідованому балансіокремо від зобов’язань та власного капіталу материнського під> приємства у вписуваному рядку 385 “Частка меншості”. У консо> лідованому звіті про фінансові результати частка меншості у при> бутку (збитку) відображається у вписуваному рядку 215 “Частка меншості” від’ємною величиною у дужках.

(Пункт 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

14. Якщо частка меншості у збитках дочірнього підприємстваперевищує частку меншості в капіталі дочірнього підприємства, то на суму такого перевищення і величину наступних збитків, яка належить до частки меншості, зменшується частка материн> ського підприємства у власному капіталі групи підприємств, за винятком тієї частини, щодо якої меншість має зобов’язання і здатна покрити збитки. Якщо згодом у фінансовій звітності до> чірнього підприємства відображено прибуток, то вся сума такого

прибутку розподіляється на частку материнського підприємства до покриття збитків меншості, сума яких відшкодована раніше за рахунок материнського підприємства.

15. Якщо дочірнім підприємством випущені привілейованіакції, за якими накопичується сума дивідендів та які перебува> ють у володінні за межами групи, то материнське підприємство розраховує свою частку прибутку або збитку після коригування на суму дивідендів за привілейованими акціями дочірнього під> приємства, незалежно від оголошення дивідендів.

16. Вартість гудвілу або негативного гудвілу, які виникаютьпри консолідації фінансової звітності материнського підприємст> ва і фінансової звітності дочірніх підприємств, визначається згід> но з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 19 “Об’> єднання підприємств” і відображається в консолідованому балансі у вписуваному рядку 075 “Гудвіл при консолідації”. При цьому вартість негативного гудвілу вираховується при визначенні по> казника цього рядка.

(Абзац перший пункту 16 із змінами, внесеними згідно з На> казом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

Різниця між балансовою та справедливою вартістю придба> них ідентифікованих активів і зобов’язань на дату придбання відображається у консолідованій фінансовій звітності у складі витрат (доходів) протягом періоду корисного використання від> повідного активу або терміну погашення зобов’язання.

(Пункт 16 доповнено абзацом другим згідно з Наказом Мінфі> ну № 989 від 10.12.2002.)

17. Курсові різниці, що виникають під час переобрахунку по> казників фінансової звітності дочірніх підприємств, які розташо> вані за межами України, у валюту України, визначаються згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 “Вплив змін валютних курсів” і відображаються у консолідованому ба> лансі у вписуваному рядку 375 “Накопичена курсова різниця”. При цьому негативна курсова різниця наводиться у дужках і вираховується при визначенні підсумку розділу “Власний капі> тал” Балансу.

Такі різниці в консолідованому звіті про власний капітал ві> дображаються у додатковій графі “Накопичена курсова різниця”.

(Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

17.1. консолідований звіт про рух грошових коштів склада> ється на основі консолідованого балансу, консолідованого звіту про фінансові результати та консолідованого звіту про власний капітал згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів” і 21 “Вплив змін валют> них курсів”.

(Пункт 17 доповнено підпунктом 17.1 згідно з Наказом Мін> фіну № 304 від 30.11.2000.)

Розкриття інформації про складання консолідованої фінансової звітності

18. У примітках до консолідованої фінансової звітності наво> диться інформація про:

18.1. Перелік дочірніх підприємств із зазначенням назви, краї> ни реєстрації та місцезнаходження, частки в капіталі, частки в розподілі голосів (у разі її незбігу з часткою в капіталі).

18.2. Причини, з яких показники фінансової звітності дочір> нього підприємства не включено до консолідованої фінансової звітності.

18.3. Характер відносин між материнським і дочірнім підприєм> ством, якщо материнське підприємство не володіє в дочірньому підприємстві (прямо чи непрямо) більш як половиною голосів.

18.4. Назву дочірніх підприємств, в яких материнському під> приємству прямо або непрямо (через дочірні підприємства) нале> жить більше половини голосів, але яке з причин відсутності контролю не є дочірнім підприємством.

18.5. Вплив придбання або продажу дочірніх підприємств нафінансовий стан (на дату балансу), фінансові результати звітного періоду та такі самі показники попереднього періоду.