Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 137 из 194)

2. Об’єкти i перiодичнiсть проведення iнвентаризацiї визнача&ються власником (керiвником) пiдприємства, крiм випадкiв, коли її проведення є обов’язковим згiдно з законодавством.

Розділ IV. ФIНАНСОВА ЗВIТНIСТЬ

Стаття 11. Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi

1. На основi даних бухгалтерського облiку пiдприємства зо&бов’язанi складати фiнансову звiтнiсть. Фiнансову звiтнiсть пiдписують керiвник і бухгалтер пiдприємства.

2. Фiнансова звiтнiсть пiдприємства (крiм бюджетних уста&нов, представництв iноземних суб’єктiв господарської дiяльностi та суб’єктiв малого пiдприємництва, визнаних такими вiдповiдно до чинного законодавства) включає: баланс, звiт про фiнансовi результати, звiт про рух грошових коштiв, звiт про власний капiтал та примiтки до звiтiв.

3. Для суб’єктiв малого пiдприємництва i представництвiноземних суб’єктiв господарської дiяльностi нацiональними по& ложеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показ& никами фiнансова звiтнiсть у складi балансу i звiту про фiнансовi результати.

4. Форми фiнансової звiтностi пiдприємств (крiм банкiв) i по&рядок їх заповнення встановлюються Мiнiстерством фiнансiв України за погодженням з Державним комiтетом статистики України.

5. Форми фiнансової звiтностi банкiв i порядок їх заповненнявстановлюються Нацiональним банком України за погодженням з Державним комiтетом статистики України.

6. Форми фiнансової звiтностi бюджетних установ, органiвДержавного казначейства України з виконання бюджетiв усiх рiвнiв i кошторисiв видаткiв та порядок їх заповнення встанов& люються Державним казначейством України.

Стаття 12. Консолiдована та зведена фiнансова звiтнiсть

1. Пiдприємства, що мають дочiрнi пiдприємства, крiм фiнан&сових звiтiв про власнi господарськi операцiї, зобов’язанi скла& дати та подавати консолiдовану фiнансову звiтнiсть.

2. Мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, досфери управлiння яких належать пiдприємства, заснованi на дер& жавнiй власностi, та органи, якi здiйснюють управлiння майном пiдприємств, заснованих на комунальнiй власностi, крiм влас& них звiтiв, складають та подають зведену фiнансову звiтнiсть щодо всiх пiдприємств, що належать до сфери їх управлiння.

Зазначенi органи також окремо складають зведену фiнансову звiтнiсть щодо господарських товариств, акцiї (частки, паї) яких перебувають вiдповiдно у державнiй та комунальнiй влас& ностi.

3. Об’єднання пiдприємств крiм власної звiтностi складають iподають зведену фiнансову звiтнiсть щодо всiх пiдприємств, якi

входять до їх складу, якщо це передбачено установчими доку& ментами об’єднань пiдприємств вiдповiдно до законодавства. (Частина третя статтi 12 iз змiнами, внесеними згiдно iз Зако& ном № 1707&III вiд 11.05.2000.)

Стаття 13. Звiтний перiод

1. Звiтним перiодом для складання фiнансової звiтностi є ка&лендарний рiк. Промiжна звiтнiсть складається щоквартально наростаючим пiдсумком з початку звiтного року в складi балансу та звiту про фiнансовi результати. Баланс пiдприємства склада& ється за станом на кiнець останнього дня кварталу (року).

2. Перший звiтний перiод новоствореного пiдприємства можебути менш як 12 мiсяцiв, але не бiльш як 15 мiсяцiв.

3. Звiтним перiодом пiдприємства, що лiквiдується, є перiод зпочатку звiтного року до дати прийняття рiшення про його лiквiдацiю.

Стаття 14. Подання та оприлюднення фiнансової звiтностi

1. Пiдприємства зобов’язанi подавати квартальну та рiчнуфiнансову звiтнiсть органам, до сфери управлiння яких вони на& лежать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (заснов& никам) вiдповiдно до установчих документiв, якщо iнше не пе& редбачено цим Законом. Органам виконавчої влади та iншим користувачам фiнансова звiтнiсть подається вiдповiдно до зако& нодавства. Термiн подання фiнансової звiтностi встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

2. Фiнансова звiтнiсть пiдприємств не становить комерцiйноїтаємницi, крiм випадкiв, передбачених законодавством.

3. Вiдкритi акцiонернi товариства, пiдприємства — емiтентиоблiгацiй, банки, довiрчi товариства, валютнi та фондовi бiржi, iнвестицiйнi фонди, iнвестицiйнi компанiї, кредитнi спiлки, недер& жавнi пенсiйнi фонди, страховi компанiї та iншi фiнансовi уста& нови зобов’язанi не пiзнiше 1 червня наступного за звiтним року оприлюднювати рiчну фiнансову звiтнiсть та консолiдовану звiт& нiсть шляхом публiкацiї у перiодичних виданнях або розповсю& дження її у виглядi окремих друкованих видань.

4. У разi лiквiдацiї пiдприємства лiквiдацiйна комiсiя складаєлiквiдацiйний баланс та у випадках, передбачених законами, публiкує його протягом 45 днiв.

Стаття 15. Контроль за додержанням законодавства про бух& галтерський облiк та фiнансову звiтнiсть

Контроль за додержанням законодавства про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi здiйснюється вiдповiдними органами в межах їх повноважень, передбачених законами. Роздiл V. ПРИКIНЦЕВI ПОЛОЖЕННЯ

1. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2000 року.

Адмiнiстративнi штрафи, якi можуть бути накладенi вiдповiдно до законiв України на керiвникiв та iнших посадових осiб пiдприємств у зв’язку з допущеними методологiчними помилка& ми або арифметичними описками ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi, пов’язаними iз введенням нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, за& стосовуються з 1 сiчня 2001 року. (Пункт 1 доповнено абзацом згiдно iз Законом № 1829&III вiд 22.06.2000.)

2. Кабiнету Мiнiстрiв України:

• пiдготувати та подати до Верховної Ради України пропозицiї про внесення змiн до законiв України, що випливають з цього Закону;

• привести свої нормативно&правовi акти у вiдповiднiсть з цим Законом;

• забезпечити розроблення мiнiстерствами та iншими централь& ними органами виконавчої влади нормативно&правових актiв, передбачених цим Законом, а також перегляд i скасування їх нормативно&правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ, 16 липня 1999 року № 996&XIV

Додаток 2

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 87 від 31.03.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 червня 1999 р. за № 391/3684

Про затвердження Положень (стандартів) бухгалтерського обліку

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002)

На виконання Програми реформування системи бухгалтер& ського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвер& дженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити схвалені Методологічною радою з бухгалтер& ського обліку при Міністерстві фінансів України такі Положен& ня (стандарти) бухгалтерського обліку (додаються):

1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”.

2 “Баланс”.

3 “Звіт про фінансові результати”.

4 “Звіт про рух грошових коштів”.5 “Звіт про власний капітал”.

2. Встановити, що вказані Положення (стандарти) 1–5 застосо&вуються для складання бухгалтерської звітності за операціями, що відбуваються з 2000 року. Пункти 39–45 Положення (стан& дарту) 3 “Звіт про фінансові результати” застосовуються для за& повнення відповідного розділу показників за період, в якому на& буває чинності Положення (стандарт) 24 “Прибуток на акцію”.

3. Передбачити, що інші нормативні акти Міністерства фі&нансів України з бухгалтерського обліку діють у частині, що не суперечить вищенаведеним положенням (стандартам) бухгалтер& ського обліку.

Заступник міністра А. В. Литвин

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України 31.03.99 № 87

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1

“Загальні вимоги до фінансової звітності”

Загальні положення

1. Цим Положенням (стандартом) визначаються мета, склад іпринципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнан& ня і розкриття її елементів.

2. Норми цього Положення (стандарту) слід застосовувати дофінансової звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ) і консолідованої фінансової звітності. (Пункт 2 із зміна& ми, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 25.11.2002.)

3. Терміни, що використовуються у цьому Положенні (стан&дарті), мають таке значення:

Активи— ресурси, контрольовані підприємством у результа& ті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Баланс— звіт про фінансовий стан підприємства, який відобра& жає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Бухгалтерська звітність— звітність, що складається на під& ставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб пев& них користувачів.

Витрати— зменшення економічних вигод у вигляді вибут& тя активів або збільшення зобов’язань, які призводять до змен&

шення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Власний капітал— частина в активах підприємства, що зали& шається після вирахування його зобов’язань.

Доходи— збільшення економічних вигод у вигляді надходжен& ня активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростан& ня власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Звіт про власний капітал— звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Звіт про фінансові результати— звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Звіт про рух грошових коштів— звіт, який відображає над& ходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.