Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 93 из 194)

Зміст операції

Кореспонденція Сума,
п/п

рахунків

грн.

Д!т

К!т

А. Якщо податок, розрахований за даними податкового обліку, менший, ніж податок, визначений за обліковими даними

1 Нараховано податок на прибуток за даними бухгалтерського обліку (250 × 30 % = 75 грн)

981

641

75

2 Припустимо, що податок, розрахований за даними податкової декларації, становить 70 грн

981

54

5

Б. Якщо податок, розрахований за даними податкового обліку, більший, ніж податок, визначений за обліковими даними

3 Нараховано податок на прибуток за даними бухгалтерського обліку (250 × 30 % = 75 грн)

981

641

75

4 Припустимо, що податок на прибуток, розрахований за даними податкової декларації, склав — 100 грн

17

641

25

5 Списані витрати по нарахованому податку на прибуток на зменшення фінансового результату від основної діяльності

791

981

75

Таблиця 5.16 Формування і використання нерозподіленого прибутку

Зміст операції

Кореспонденція Сума,
п/п

рахунків

грн.

Д!т

К!т

1 Списання фінансового результату від основної діяльності до складу нерозподіленого прибутку

791

441

175

2 Нараховано дивіденди співвласникам

443

671

50

3 Нараховано податок із суми дивідендів

671

641

15

4 Відображено суми відрахування до резервного фонду

443

43

110

Рахунок 791 “Результат основної діяльності”

Д!т

К!т
Собівартість реалізованих Дохід від реалізації
товарів

5000

7500

за мінусом ПДВ
Продажна вартість Собівартість повернутих
повернутих товарів

1500

1000

товарів
Адміністративні витрати

850

750

Дохід від реалізації товарів
Витрати на збут

670

Інші операційні витрати

980

Податок на прибуток

75

Рис. 5.3. Схема визначення фінансових результатів для підприємств торгівлі

5.4. Облік на підприємствах роздрібної торгівлі

Роздрібна торгівля — це сфера підприємницької діяльності з реалізації товарів або надання послуг на підставі усного чи письмо! вого договору купівлі!продажу безпосередньо кінцевим спожива!

чам для їх власного некомерційного використання.

Облік надходження товарів. Товари в роздрібній торгівлі опри! бутковують на підставі рахунків!фактур, товарно!транспортних накладних, податкових накладних. За цими документами при! ймаються товари і тара матеріально!відповідальними особами. При надходженні товарів від населення за готівковий розраху! нок їх оприбуткування здійснюють на підставі Закупівельного акта. Якщо отримано ваговий матеріал, то його оприбуткування здійснюють за чистою вагою (маса!нетто), без урахування ваги тари. При розходженні маси і якості фактично отриманих това! рів із супроводжувальними документами складається Акт про встановлення розходжень маси і якості товарно!матеріальних цінностей, що приймаються.

Підприємствами роздрібної торгівлі в основному здійснюється вартісний облік товарів через велику кількість різноманітних товарів та оформленням реалізації товарів касовими чеками. У такому разі на кожну матеріально!відповідальну особу (МВО) в бухгалтерії відкривається особовий рахунок, в якому роблять записи по залишках, надходженню та вибуттю товарів на звітну дату. Записи відображають за продажними цінами. В установле! ні строки матеріально!відповідальні особи складають товарні звіти і разом із підтверджувальними документами здають до бухгал! терії. Товарні звіти можуть складатися щодня або один раз у 3, 5, 7, 10 днів (залежно від обсягу господарських операцій торго! вельного підприємства). Товарні звіти складають у двох примір! никах: 1!й з додатками здають в бухгалтерію, 2!й залишають у МВО.

Облік реалізації товарів уроздріб. Роздрібні підприємства, які здійснюють реалізацію товарів (розрахунковi операцiї) в готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз застосуванням платiжних кар!

ток, платiжних чекiв, жетонiв тощо), проводять:

• розрахунковi операцiї на повну суму покупки (надання послу!

ги) через зареєстрованi, опломбованi у встановленому поряд!

ку та переведенi у фiскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцiй (РРО) з роздрукуванням вiдповiдних розрахункових документiв, що пiдтверджують виконання роз! рахункових операцiй, або iз застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку Книги облiку розрахункових операцій та Розрахункової книжки;

• на підставі розрахункового документа встановленої форми на повну суму проведеної операцiї особi, яка отримує або повер! тає товар (отримує послугу або вiдмовляється вiд неї);

• щоденно друкують на реєстраторах розрахункових операцiй (за винятком автоматiв з продажу товарiв (послуг)) фiскальнi звiтнi чеки i зберiгають їх у Книгах облiку розрахункових операцiй;

• друкують на РРО (за винятком автоматiв з продажу товарiв (послуг)) контрольнi стрiчки i зберiгають їх протягом трьох рокiв;

• надають покупцю товарiв (послуг) на його вимогу чек (наклад! ну або iнший письмовий документ), що засвiдчує передання права власностi на них вiд продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України “Про захист прав спожи! вачів”.

Відповідно до законодавства реєстратори розрахункових опе!

рацiй (РРО) повиннi застосовуватися:

• фiзичними особами — суб’єктами пiдприємницької дiяль! ностi;

• юридичними особами (їх фiлiями, вiддiленнями, iншими вiдокремленими пiдроздiлами), суб’єктами пiдприємницької діяльності, що здiйснюють операцiї з розрахунками в готів! ковій i/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо) при продажу товарiв (наданнi послуг) у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, а також уповноваженими банками i суб’єктами пiд! приємницької дiяльностi, що здiйснюють операцiї купiвлi!про!

дажу валюти.

Водночас законодавством передбачені винятки з цiєї норми. РРО можуть не застосовуватись, якщо:

• розрахунки здiйснюються через касу пiдприємства з оформ! ленням прибуткових i видаткових касових ордерiв та видачею квитанцiй, оформлених у встановленому порядку (примiщення

каси пiдприємства повинно бути iзольоване й обладнане вiд!

повiдним чином);

• специфiка окремих форм дiяльностi у сферi торгiвлi, громад! ського харчування i послуг дозволяє здiйснювати розрахунки без застосування РРО з використанням розрахункових кви! танцiй (РК).

РРО застосовується для здiйснення розрахункiв за проданi товари. Документом, який пiдтверджує факт здiйснення прода! жу, є касовий чек. При проведеннi реєстрацiї операцiї з продажу касир зобов’язаний отримати вiд покупця грошi за товар, здiйснити операцiю закриття чека в РРО, роздрукувати його i видати покупцевi чек i здачу разом з товаром.

Власник РРО повинен забезпечити окремий облiк наймену! вань, цiн i кiлькостi наданих послуг кожного найменування, а також щоденне виконання в кiнцi робочого дня денного звiту з обнуленням iнформацiї в оперативнiй пам’ятi (Z!звіту) та її зане! сенням до фiскальної пам’ятi РРО.

Без застосування РРО, але з використанням Розрахункової книжки можливе здiйснення:

• роздрiбної торгiвлi з транспортних засобiв (крiм торгiвлi з причепiв!фургонiв, причепiв!дач, напiвпричепiв, якi викорис! товуються як стацiонарнi пункти), автоцистерн, цистерн, бо! чок, бiдонiв, лоткiв, прилавкiв, корзин, ручних вiзкiв (за ви! нятком тих, якi знаходяться в стацiонарних примiщеннях, крiм примiщень ринкiв);

• реалiзацiї штучних товарiв через торговi автомати;

• реалiзацiї товарiв та продукцiї на пiдприємствах споживчої кооперацiї у сферi торгiвлi та громадського харчування, якi розташованi в сiльськiй мiсцевостi, де середньомiсячний товарообiг у нацiональнiй валютi України кожного iз зазна! чених об’єктiв за останнi 12 мiсяцiв не перевищує суму 20 тис. грн;

• послуг населенню;

• видачi талонiв, квитанцій та білетiв (з нанесеними друкарсь! ким способом серiй, номерiв і номінальної вартостi) на вiдвiдування культурно!спортивних показових закладiв та організацій, при проведеннi екскурсiй, в бiблiотеках, при пар! куванні автотранспорту, в пасажирському транспортi місько! го сполучення, а також жетонiв і електронних карток в мет!

ро, при оформленнi на залiзничних станціях вантажних пере!

везень.

Фiскальнi функцiї— здатнiсть реєстраторiв розрахункових опе! рацiй забезпечувати одноразове занесення, довготермiнове зберi! гання у фiскальнiй пам’ятi, багаторазове зчитування i неможли! вiсть змiни пiдсумкової iнформацiї про обсяг розрахункових опера! цiй, виконаних у готiвковiй та/або в безготiвковiй формi (iз за! стосуванням платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо), або про обсяг операцiй з купiвлi!продажу iноземної валюти.