Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 175 из 194)

5. Кінцевий фінансовий результат за будівельним контрактом з фіксованою ціною може бути достовірно оцінений за наявності одночасно таких умов:

• можливості достовірного визначення суми загального доходу від виконання будівельного контракту;

• імовірного отримання підрядчиком економічних вигод від ви> конання будівельного контракту;

• можливості достовірного визначення суми витрат, необхідних для завершення будівельного контракту, і ступеня заверше> ності робіт за будівельним контрактом на дату балансу;

• можливості достовірного визначення та оцінки витрат, пов’я> заних з виконанням будівельного контракту для порівняння фактичних витрат за цим будівельним контрактом, з поперед> ньою оцінкою таких витрат.

6. Кінцевий фінансовий результат за будівельним контрактом за ціною “витрати плюс” може бути достовірно оцінений за наяв> ності одночасно таких умов:

• імовірного отримання підрядчиком економічних вигод від ви> конання будівельного контракту;

• можливості достовірного визначення витрат, пов’язаних з ви> конанням будівельного контракту, незалежно від імовірності їх відшкодування замовником.

7. Якщо кінцевий фінансовий результат за будівельним кон> трактом не може бути оцінений достовірно, то:

• дохід визнається в сумі фактичних витрат від початку вико> нання будівельного контракту, щодо яких існує імовірність їх відшкодування;

• витрати за будівельним контрактом визнаються витратами того періоду, протягом якого вони були зазнані.

У разі відсутності ймовірності відшкодування витрат дохід не визнається.

(Пункт 7 доповнено абзацом четвертим згідно з Наказом Мі> ністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

8. Якщо в наступних звітних періодах не існує невизначенос> ті, яка перешкоджала в попередніх періодах отриманню досто> вірної оцінки кінцевого фінансового результату за будівельним контрактом, то дохід і витрати, пов’язані з виконанням цього контракту, визнаються згідно з пунктом 3 Положення (стандар> ту) 18.

Якщо на дату балансу існує імовірність того, що загальні витрати на виконання будівельного контракту перевищувати> муть загальний дохід за цим будівельним контрактом, то очіку> вані збитки визнаються витратами звітного періоду із включен> ням фактичних витрат на виконання цього будівельного контрак> ту до собівартості реалізації. (Абзац другий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

9. Суми відхилень, претензій та заохочувальних виплат забудівельним контрактом визнаються доходом, якщо: • існує імовірність отримання економічних вигод;

• можлива їх достовірна оцінка.

Оцінка доходів і витрат за будівельним контрактом

10. Дохід за будівельним контрактом включає передбаченубудівельним контрактом ціну, а також суму відхилень, претен> зій та заохочувальних виплат за будівельним контрактом.

11. Дохід за будівельним контрактом оцінюється за справед> ливою вартістю активів, які вже отримані або підлягають отри> манню.

Оцінка доходу протягом виконання будівельного контракту переглядається у разі:

• погодження із замовником відхилень та/або претензій, які змінюють ціну будівельного контракту в періоди після його укладання;

• зміни узгодженої ціни будівельного контракту з фіксованою ціною за наявності умов, що передбачають її зміни. 12. Витрати за будівельним контрактом включають:

• витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням даного кон> тракту;

• загальновиробничі витрати.

13. До складу витрат, безпосередньо пов’язаних з виконан> ням будівельного контракту, належать прямі матеріальні витра> ти, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати (включа> ючи вартість виконаних субпідрядчиками робіт) згідно з Поло> женням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, за> твердженим Наказом Міністерства фінансів України від 31 груд> ня 1999 року № 318, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 січня 2000 року за № 27/4248.

14. До складу загальновиробничих витрат включаються пе> редбачені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати” затрати на управління, організацію та обслуговуван> ня будівельного виробництва з розподілом між об’єктами будів> ництва з використанням бази розподілу при нормальній потуж> ності (пропорційно прямим витратам; обсягам доходів; прямим витратам на оплату праці; відпрацьованому будівельними ма> шинами і механізмами часу тощо). (Пункт 14 із змінами, вне> сеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

15. Не включаються до складу витрат за будівельним контрак> том, а відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені:

• адміністративні витрати;

• витрати на збут; інші операційні витрати;

• витрати на утримання (амортизація, охорона тощо) незадія> них будівельних машин, механізмів та інших необоротних активів, які не використовуються при виконанні будівельно> го контракту.

Адміністративні витрати можуть бути визнані витратами за будівельним контрактом, якщо:

а) ці витрати безпосередньо пов’язані з виконанням цього

будівельного контракту;

б) окреме відшкодування цих витрат за умовами цього буді> вельного контракту покладено на замовника. (Пункт 15 допов> нено абзацом шостим згідно з Наказом Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

16. До витрат за будівельним контрактом включаються ви> трати за період від дати укладення будівельного контракту до дати завершення цього контракту. До витрат за будівельним контрактом також включаються витрати, яких зазнав підряд>

чик при укладенні будівельного контракту, якщо існує імовір> ність його підписання і достовірної оцінки цих витрат. Витрати, зазнані при укладенні будівельного контракту, які були визнані витратами звітного періоду, не включаються надалі до витрат за будівельним контрактом, який підписано в наступних звітних періодах. (Пункт 16 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

17. Зміни оцінки доходу та витрат за будівельним контрак> том або зміни оцінки кінцевого фінансового результату вико> нання контракту відображаються як зміна облікової оцінки згід> но з Положенням (стандартом) 6 “Виправлення помилок і змі> ни у фінансових звітах”, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28 травня 1999 року № 137, який зареєст> ровано в Міністерстві юстиції України 21 червня 1999 року за № 392/3685.

18. Сума визнаних доходу і витрат за будівельним контрак> том відображається відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зо> бов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 ли> стопада 1999 року № 291 і зареєстрованої в Міністерстві юсти> ції України 21 грудня 1999 року за № 893/4186. Одночасно визнаний дохід за будівельним контрактом без суми непрямих податків відображається за дебетом субрахунка 238 “Завершені етапи по незакінчених будівельних контрактах” і кредитом суб> рахунка 239 “Проміжні рахунки” рахунка 23 “Виробництво”. Після завершення будівельного контракту сальдо на зазначе> них субрахунках списується зворотною кореспонденцією субра> хунків.

Якщо сума проміжного рахунку за звітний період перевищує суму визнаного в цьому періоді доходу за будівельним контрак> том без суми непрямих податків, то різниця відображається за дебетом рахунка 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” і кредитом субрахунка 239 “Проміжні рахунки”, в іншому разі зазначений запис виконується способом сторно.

Приклад відображення доходів, витрат і розрахунків за буді> вельним контрактом наведено в додатку до Положення (стан> дарту) 18. (Пункт 18 в редакції Наказу Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

19. Валову заборгованість замовників за роботи за будівель> ним контрактом підрядчик наводить у складі незавершеного ви> робництва.

Валову заборгованість замовникам за роботи за будівельним контрактом підрядчик наводить у складі інших поточних зобо> в’язань.

Розкриття інформації щодо будівельних контрактів у примітках до фінансової звітності

20. У примітках до фінансової звітності наводиться така ін> формація:

20.1. Сума доходу за будівельними контрактами, визнана ускладі доходу звітного періоду.

20.2. Методи визначення доходу за будівельними контракта> ми у звітному періоді.

20.3. Щодо незавершених будівельних контрактів:

20.3.1. Методи визначення ступеня завершеності робіт.

20.3.2. Загальна сума зазнаних витрат і визнаних прибутків

(за вирахуванням визнаних збитків) на дату балансу.

20.3.3. Вартість виконаних субпідрядчиками робіт.

20.3.4. Сума валової заборгованості замовників на дату ба> лансу.

20.3.5. Сума валової заборгованості замовникам на дату ба> лансу.

20.3.6. Сума отриманих авансів на дату балансу.

20.3.7. Сума проміжних рахунків, яка не сплачується під> рядчику до виконання передбачених будівельним контрактом умов для виплати таких сум або до усунення дефектів (сума затрима> них коштів).

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

Додаток до Положення (стандарту) 18

Приклад відображення доходів, витрат і розрахунків за буді> вельним контрактом.

Підрядчик здійснює визнання доходів з урахуванням ступеня завершеності робіт за будівельним контрактом, який визнача> ється співвідношенням фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу та очікуваної суми загаль> них витрат за будівельним контрактом.

Контрактна вартість будівництва без непрямих податків стано> вить 800 тис. грн. Очікувані загальні витрати за будівельним контрактом складають 700 тис. грн. Тривалість контракту — три періоди.