Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 152 из 194)

Підприємство може застосовувати норми і методи нарахуван& ня амортизації основних засобів, передбачені податковим зако& нодавством.

27. Амортизація об’єктів, зазначених у підпункті 5.2 пункту5 Положення (стандарту) 7 нараховується за методами, що на& ведені в підпунктах 1 і 5 пункту 26 Положення (стандарту) 7. Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і біб& ліотечних фондів може нараховуватися у першому місяці вико& ристання об’єкта в розмірі 50 відсотків його вартості, яка амор& тизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому мі&

сяці використання об’єкта 100 відсотків його вартості. (Пункт 27 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

28. Метод амортизації обирається підприємством самостійно зурахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Метод амортизації об’єкта основних засобів переглядається у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Нарахування амортизації за новим методом починається з мі& сяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну мето& ду амортизації.

29. Нарахування амортизації проводиться щомісячно. (Абзацперший пункту 29 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міні& стерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12. Місячна сума амортизації при застосуванні методів зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вар& тості та кумулятивного визначається діленням суми амортизації за повний рік корисного використання на 12. (Абзац другий пункту 29 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з міся& ця, наступного за місяцем вибуття об’єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, до& обладнання, консервацію. (Абзац четвертий пункту 29 із зміна& ми, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

30. Суму нарахованої амортизації всі підприємства відобра&жають збільшенням суми витрат підприємства і зносу основних засобів. (Абзац перший пункту 30 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

Одночасно на суму нарахованої амортизації об’єктів зовніш& нього благоустрою та житлових будинків, що перебувають на балансах житлово&комунальних організацій, які належать до

сфери управління органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також автомобільних доріг загаль& ного користування збільшуються доходи цих підприємств і орга& нізацій із зменшенням додаткового капіталу, а при його недо& статності — статутного капіталу.

Організації, звичайна діяльність яких не спрямована на від& новлення житлових будинків та інших будівель, можуть також застосовувати норму частини другої цього пункту.

Зменшення корисності основних засобів

31. Втрати від зменшення корисності об’єктів основних засо&бів включаються до складу витрат звітного періоду із збільшен& ням у балансі суми зносу основних засобів, а щодо об’єктів основ& них засобів, відображених в обліку за переоціненою вартістю, — відображаються у порядку, передбаченому абзацом другим пунк& ту 20 Положення (стандарту) 7.

32. Якщо причини зменшення корисності об’єкта основнихзасобів перестали існувати, то сума відновлення корисності, але не більше суми попереднього зменшення корисності, відобража& ється визнанням доходу з одночасним зменшенням суми зносу об’єкта основних засобів. Відновлення корисності об’єктів основ& них засобів, відображених в обліку за переоціненою вартістю, відображається у порядку, передбаченому абзацом першим пунк& ту 20 Положення (стандарту) 7.

Вибуття основних засобів

33. Об’єкт основних засобів вилучається з активів (списуєть&ся з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, безоплат& ної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

34. Фінансовий результат від вибуття об’єктів основних засо&бів визначається вирахуванням з доходу від вибуття основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, по& в’язаних з вибуттям основних засобів.

Реєстри аналітичного обліку основних засобів, що вибули, додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основ& них засобів.

35. У разі часткової ліквідації об’єкта основних засобів йогопервісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно

на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об’єкта.

Розкриття інформації про основні засоби у примітках до фінансової звітності

36. У примітках до фінансової звітності щодо кожної групиосновних засобів наводиться така інформація:

36.1. Вартість (первісна або переоцінена), за якою основнізасоби відображені в балансі.

36.2. Методи амортизації, що застосовуються підприємством,та діапазон строків корисного використання (експлуатації).

36.3. Наявність та рух у звітному році:

36.3.1. Первісна (переоцінена) вартість та сума зносу на по&чаток звітного року.

36.3.2. Первісна вартість основних засобів, які визнані акти&вом, з виділенням вартості основних засобів, отриманих у ре& зультаті об’єднання підприємств.

36.3.3. Сума зміни первісної (переоціненої) вартості та зносуосновних засобів у результаті переоцінки.

36.3.4. Первісна (переоцінена) вартість та сума зносу основ&них засобів, які вибули.

36.3.5. Сума нарахованої амортизації.

36.3.6. Сума втрат від зменшення корисності, відображена взвіті про фінансові результати в звітному періоді.

36.3.7. Інші зміни первісної (переоціненої) вартості та сумазносу основних засобів.

36.3.8. Первісна (переоцінена) вартість та сума зносу на кі&нець звітного року.

37. У примітках до фінансової звітності також наводитьсятака інформація:

37.1. Первісну (переоцінену) вартість і суму зносу основнихзасобів, щодо яких існують передбачені чинним законодавством обмеження володіння, користування та розпорядження. (Під& пункт 37.1 пункту 37 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

37.2. Первісну (переоцінену) вартість і суму зносу переданиху заставу основних засобів. (Підпункт 37.2 пункту 37 із зміна& ми, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів № 989 від

25.11.2002.)

37.3. Сума капітальних інвестицій в основні засоби за звіт&ний рік. (Підпункт 37.3 пункту 37 в редакції Наказу Міністерс& тва фінансів № 989 від 25.11.2002.)

37.4. Сума укладених угод на придбання у майбутньому основ&них засобів.

37.5. Залишкова вартість основних засобів, що тимчасово невикористовуються (консервація, реконструкція тощо).

37.6. Первісна (переоцінена) вартість повністю амортизова&них основних засобів, які продовжують використовуватись.

37.7. Залишкова вартість основних засобів, вилучених з екс&плуатації для продажу.

37.8. Первісна вартість, залишкова вартість та метод оцінкиосновних засобів, отриманих за рахунок цільового фінансування.

38. У примітках до фінансової звітності наводиться інформа&ція про зміну розміру додаткового капіталу в результаті переоцін& ки основних засобів та обмеження щодо його розподілу між влас& никами (учасниками).

39. У примітках до консолідованої фінансової звітності щодокожної групи основних засобів наводиться сума курсових різ& ниць у зв’язку з перерахунком вартості основних засобів, наве& деної у фінансовій звітності дочірніх підприємств.

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 242 від 18.10.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

2 листопада 1999 р. за № 760/4043

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 304 від 30.11.2000 № 989 від 25.11.2002)

На виконання Програми реформування бухгалтерського облі& ку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердженої по& становою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення (стандарт) бухгалтерського обліку8 “Нематеріальні активи” (далі — Положення (стандарт) 8), схва& лене Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Мініс& терстві фінансів України, що додається.

2. Установити, що вказане Положення (стандарт) 8 застосо&вується щодо обліку операцій, які відбуваються з 2000 року.

3. Передбачити, що інші нормативні акти Міністерства фі&нансів України з бухгалтерського обліку діють у частині, що не суперечить Положенню (стандарту) 8.

Заступник міністра А. В. Литвин

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

18.10.99 № 242

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

2 листопада 1999 р. за № 750/4043

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8

“Нематеріальні активи”

Загальні положення

1. Це Положення (стандарт) визначає методологічні засадиформування у бухгалтерському обліку інформації про нематері& альні активи і незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи (далі — нематеріальні активи) та розкриття інформації про них у фінансовій звітності. (Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)