Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 186 из 194)

(Пункт 2 доповнено абзацом другим згідно з Наказом Мінфі> ну № 101 від 24.02.2001.)

3. Суб’єкти малого підприємництва середньооблікову чисель> ність працюючих визначають у порядку, установленому Держав> ним комітетом статистики України.

Представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності показники про середньооблікову чисельність не подають.

4. Форма Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництває додатком до Положення (стандарту) 25.

5. Згортання статей активів та зобов’язань є неприпустимим,крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стан> дартами) бухгалтерського обліку. У графі 4 Звіту про фінансові результати наводяться дані за аналогічний період минулого (по> переднього) року.

Баланс

6. У статті “Незавершене будівництво” відображаються вар> тість незавершених капітальних інвестицій (включаючи устат> кування для монтажу), що здійснюються для власних потреб суб’єкта малого підприємництва, а також авансові платежі для фінансування таких інвестицій.

7. У статті “Основні засоби” наводиться вартість власних таотриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних державних майнових комплексів, які віднесені до скла>

ду основних засобів, а також вартість інших необоротних мате> ріальних активів. У цій статті також наводиться вартість нема> теріальних активів.

У статті наводяться окремо первісна (переоцінена) та залиш> кова вартість основних засобів, нематеріальних активів та ін> ших необоротних матеріальних активів, а також нарахована в установленому порядку сума їх зносу (у дужках). До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю вказаних необо> ротних активів і сумою їх зносу на дату балансу.

(Абзац другий пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Нака> зом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

8. У статті “Довгострокові фінансові інвестиції” відобража> ються фінансові інвестиції на період більше одного року, а та> кож усі інші фінансові інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь>який час.

9. У статті “Інші необоротні активи” наводяться суми іншихнеоборотних активів, які не можуть бути включені до згаданих вище статей розділу “Необоротні активи”.

10. У статті “Виробничі запаси” відображається вартість за> пасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, по> купних напівфабрикатів і комплектувальних виробів, запасних частин, тари (крім інвентарної), будівельних матеріалів та ін> ших матеріалів, призначених для використання в ході нормаль> ного операційного циклу, дорослих тварин на відгодівлі і в нагу> лі, птиці, звірів, кроликів, дорослих тварин, вибракуваних з основного стада для реалізації, та молодняку тварин. У цій статті також наводяться витрати на незавершене виробництво і незавер> шені роботи (послуги), валова заборгованість замовників за буді> вельними контрактами.

(Пункт 10 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

11. У статті “Готова продукція” відображається собівартістьвиробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли ви> пробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами дого> ворів із замовниками та відповідають технічним умовам і стан> дартам. У цій статті наводиться також покупна вартість това> рів, які придбані підприємствами для подальшого продажу.

12. У статті “Дебіторська заборгованість за товари, роботи,послуги” відображається заборгованість покупців або замовни> ків за реалізовані їм продукцію, товари, роботи або послуги, включаючи забезпечену векселями заборгованість. У підсумок балансу включається чиста реалізаційна вартість, яка визнача> ється шляхом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів, сума якого наводиться у дужках.

(Пункт 12 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

13. У статті “Дебіторська заборгованість за розрахунками збюджетом” відображається визнана дебіторська заборгованість казначейських, фінансових і податкових органів.

14. У статті “Інша поточна дебіторська заборгованість” відо> бражається заборгованість дебіторів, яка не включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у скла> ді оборотних активів. Показники цієї статті наводяться за чис> тою реалізаційною вартістю, яка визначається у порядку, наве> деному у пункті 12 цього Положення.

(Пункт 14 із змінами внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 363 від 23.05.2003.)

15. У статті “Поточні фінансові інвестиції” відображаютьсяфінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь>який момент (крім інвес> тицій, які є еквівалентами грошових коштів).

16. У статті “Грошові кошти та їх еквіваленти” відобража> ються кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валюті. Кошти, які не мож> на використати для операцій протягом одного року, починаючи з дати балансу, або протягом операційного циклу внаслідок об> межень, відображаються у складі необоротних активів.

17. У статті “Інші оборотні активи” наводяться суми оборот> них активів, які не включені до згаданих вище статей розділу “Оборотні активи”. У цій статті наводяться, зокрема, вартість грошових документів і сальдо субрахунка “Податкові зобов’я> зання” рахунка 64 “Розрахунки з бюджетом”.

(Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

18. У складі витрат майбутніх періодів відображаються ви> трати, що мали місце протягом поточного або попередніх звіт> них періодів, але належать до наступних звітних періодів.

19. У статті “Статутний капітал” наводиться зафіксована вустановчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Підприємства, для яких не передбачена фіксована сума статутного капіталу, відображають у цій статті суму фактичного внеску власників до статутного капіталу підприємства.

(Пункт 19 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

20. У статті “Додатковий капітал” відображаються сума до> оцінки необоротних активів, вартість безоплатно отриманих під> приємством від інших юридичних або фізичних осіб необоротних активів та інші види додаткового капіталу. Тут також наво> диться сума пайового капіталу (пайових внесків) членів спожив> чого товариства, спілок та інших організацій. Внески засновни> ків підприємства понад статутний капітал включаються до цієї статті.

(Пункт 20 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 101 від 24.02.2001.)

21. У статті “Резервний капітал” наводиться сума резервів,створених відповідно до чинного законодавства або установ> чих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприєм> ства.

22. У статті “Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)”відображається сума нерозподіленого прибутку або непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках та вира> ховується при визначенні підсумку власного капіталу.

23. У статті “Неоплачений капітал” відображається сума за> боргованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Господарські товариства у цій статті також відобра> жають вилучений капітал, тобто фактичну собівартість часток, викуплених у своїх учасників. Суми за цією статтею вирахову> ються при визначенні підсумку власного капіталу.

24. У складі забезпечень наступних витрат і платежів відо> бражаються суми забезпечення для відшкодування наступних витрат і платежів (на виплату наступних відпусток працівни> кам, виконання гарантійних зобов’язань тощо), а також залиш>

ки коштів цільового фінансування і цільових надходжень з бю> джету та інших джерел.

25. У статтях розділу “Довгострокові зобов’язання” наводитьсясума заборгованості підприємства банкам за отримані від них позики, яка не є поточним зобов’язанням, сума довгострокової заборгованості підприємства за зобов’язаннями щодо залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки, та за іншими довгостроковими зобов’язаннями.

26. У статті “Короткострокові кредити банків” відображаєть> ся сума поточних зобов’язань підприємства перед банками щодо отриманих від них короткострокових позик. Зобов’язання за кредитами банків наводяться у балансі з урахуванням належної на кінець звітного періоду до сплати суми процентів за їх корис> тування.

27. У статті “Поточна заборгованість за довгостроковими зо> бов’язаннями” наводяться суми зобов’язань, які утворилися як довгострокові, але з дати балансу підлягають погашенню протя> гом дванадцяти місяців.

28. У статті “Кредиторська заборгованість за товари, роботи,послуги” відображається сума заборгованості постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи та отри> мані послуги, включаючи заборгованість, забезпечену векселя> ми. У цій статті також відображається заборгованість постача> льникам за невідфактуровані поставки і розрахунки з надлишку товарно>матеріальних цінностей, який встановлено при їх при> йманні.

29. У статті “Поточні зобов’язання за розрахунками з бюдже> том” відображається заборгованість підприємства за всіма вида> ми платежів до бюджету, включаючи суму податку з працівників підприємства.

30. У статті “Поточні зобов’язання за розрахунками зі стра> хування” відображається сума заборгованості за відрахуваннями до Пенсійного фонду України, на обов’язкове соціальне страху> вання, страхування майна підприємства та індивідуальне стра> хування його працівників.

31. У статті “Поточні зобов’язання за розрахунками з оплатипраці” відображається заборгованість за нарахованою, але ще не сплаченою сумою оплати праці, а також за депонованою заробіт> ною платою. Заборгованість підприємству працівників за опера>