Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 124 из 194)

Також важливою рисою інформаційної системи обліку є мож& ливість формувати велику кількість звітів, розрахунків, прово& дити економічний, фінансовий аналіз діяльності підприємства. Вартість і витрачений час на складання зазначених форм незнач& на, що дає змогу повністю задовольнити інформацією різноманіт&

ного характеру управлінський персонал, скласти прогнозні роз& рахунки для прийняття ефективних рішень.

Комп’ютери надають великі можливості щодо обробки, збері& гання і надання інформації, при цьому зростають вимоги щодо рівня кваліфікації працівників, необхідності підготовки фахівців із знанням комп’ютерної техніки. З іншого боку, при автомати& зованому обліку зростає ціна помилки програмного забезпечення чи людської помилки, що призводить до втрати інформації чи її неправильного відображення, а це, у свою чергу, зменшує ефек& тивність господарської діяльності підприємства.

Організаційно&технічне забезпечення обліку на підприємствах повинно відповідати вимогам сучасного збору та обробки фінан& сової інформації, надання звітів для формування мікроекономіч& ного середовища.

Відкритим питанням залишається формування методів і прин& ципів автоматизації облікової роботи на вітчизняних підприєм& ствах. Розвиток комп’ютерних технологій на світовому та вітчиз& няному рівнях сприяє розвитку обробки інформації та прийняття ефективних управлінських рішень за допомогою сучасних техніч& них засобів.

Сучасне законодавство регулює тільки основні принципи ав& томатизації облікових процесів, які викладені в Законі України “Про національну програму інформатизації”, що на практиці ство& рює підґрунтя для роботи з автоматизації збору і обробки облі& кової інформації. Положення про автоматизацію розрахунків висвітлені в Законі України “Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi”. Цей нормативний акт регламентує дію елект& ронних розрахунків системи “клієнт банку — банк” на рівні нор& мативно&правових актів Національного банку.

Для адаптації автоматизованої системи бухгалтерського обліку необхідно сформувати і дотримуватися наукового концептуаль& ного підходу до поставленої проблеми. Дана концепція має вра& ховувати поєднання та інтеграцію різних видів обліку, аналіз& прогнозування та контроль діяльності господарських суб’єктів, зокрема і підприємств малого бізнесу.

Основа для автоматизації облікової роботи на підприємстві може складатися із загальних характеристик обліку як цілісної інформаційної системи:

• вид обліку та його мета (фінансовий, податковий, управлін& ський, статистичний), поняття аналізу&прогнозу і контролю діяльності суб’єкта господарської діяльності як складових основ інформаційної бази — об’єднання цих понять стосовно автоматизації підприємства у термін контролінг;

• характеристика об’єкта автоматизації (підприємства, органі& зації, установи);

• особливості господарської діяльності підприємства та його вплив на побудову облікової роботи, облікової політики під& приємства;

• поняття та якісна характеристика інформації (вхідних і вихід& них даних), інформаційної системи (оцінка її можливостей);

• групи користувачів та методи задоволення їх інформаційних потреб.

Щодо першого пункту орієнтовного змісту поданої концепції то питання загальних термінів, їх сутності та поставлені завдан& ня потребують однозначності визначення перш за все в норматив& них документах як до термінів власне обліку, так і до питань інформаційних технологій обліку. Крім того, потрібно встановити ступінь і форму автоматизації складових контролінгу, застосу& вання до них відповідних технічних засобів. Для основи цього складового елементу концепції потрібно використовувати наукові підходи і методи, що направлені на сприяння раціонального ви& користання засобів і предметів праці та самої праці в господар& ській діяльності для отримання максимального прибутку чи до& сягнення соціального ефекту.

Для характеристики об’єкта комп’ютеризації слід врахувати організаційну побудову та систему управління підприємством, у тому числі типи організаційних структур, функціональну струк& туру системи управління, методи управління підприємством. Ці характеристики значною мірою визначають особливості запрова& джених інформаційних систем, вони мають безпосередній вплив на склад і структуру інформації, що становить базу даних. Важ& ливим елементом для характеристики господарювання є вивчен& ня технологій збору, обробки, зберігання і передачі інформації, що використовуються нині на сучасних підприємствах різних галузей народного господарства. Загальна характеристика інфор& маційної системи підприємства має визначатися за складом і влас& тивостями основних компонентів інформаційної системи. До них

слід віднести типову функціональну структуру та функціональні можливості типової інформаційної бази підприємства.

Крім запровадження комплексної внутрішньої автоматизації, потрібний перехід до розвитку сервісних ресурсів, запроваджен& ня обміну інформацією. Звітні дані можуть бути представлені контролюючим установам, інвесторам з метою реклами. Також інформація має бути отримана підприємством. Це доступ до нор& мативно&правової бази, для характеристики стану кон’юнктури ринку, для довідки. Особливу увагу тут слід приділити можли& вості автоматизації розрахункових операцій між підприємствами та реалізації товарів через мережу.

На цьому шляху зовсім відсутні стандарти, нормативи, або такі, що проходять етап розробки. Ці стандарти створюються стихійно користувачами, заснованими на традиціях звичайних облікових прийомів і відносин. За такого виду послуг можлива повна автоматизація облікової роботи і прийняття ефективних управлінських рішень, досягнення максимального ефекту госпо& дарської діяльності підприємства. Сьогодні, зважаючи на проб& леми, що виникають на шляху запровадження автоматизації, це має бути врегульовано у найкоротший строк. Спричиняють такий стан: мала кількість підприємств, які мають доступ до глобаль& ної мережі; незначна кількість власників кредитних карток; низь& кий розвиток постачання реалізованих товарів через мережу; низька платоспроможність населення, недовіра до фінансово&кре& дитних нових технологій бізнесу; регіональна нерівномірність розподілення користувачів нових видів послуг. Проте слід від& значити технічну надійність систем обліку електронної реаліза& ції та розрахункових відносин.

При вирішені поетапного переходу до створення інформацій& ної системи потрібний цілеспрямований вибір програмного забез& печення, який повинен спиратися на системну комплексну оцінку. Проблема полягає в тому, що система має задовольняти кілька вимог: бути достатньо функціональною, завершеною з точки зору обліку (автоматизації обліку), бути універсальною, тобто врахо& вувати специфіку галузевих особливостей підприємств. Має бути продумана проблема інтенсифікації автоматизації цілісного управ& лінського обліку фінансово&економічних служб.

Сучасне програмне забезпечення будується відповідно до ви& мог, принципів і методів ведення обліку, облікового забезпечен&

ня, виходячи із можливостей сучасної техніки. Вітчизняні про& грамні продукти, призначені для обліку на малих підприємствах, повинні відповідати основним функціональним обліковим вимо& гам, мати можливість проводити облікову, аналітичну, контро& люючу роботу, враховуючи національні специфічні риси підпри& ємств (галузь діяльності, розмір і форму власності підприємства). Саме ці моменти мають якісно характеризувати програмний про& дукт автоматизації інформаційної бази контролінгу підприємст& ва. Тому можливості бухгалтерських програм можуть слугувати критерієм для їх якісних оцінок і вибору для застосування ма& лими підприємствами. До цих критеріїв потрібно віднести мож& ливість програмного забезпечення — інформаційної бази: 1) вес& ти синтетичний та аналітичний облік активів, капіталу, зобо& в’язань з елементами управлінського обліку; 2) формувати фі& нансову, податкову, статистичну звітність; 3) надавати іншу до& відкову інформацію для потреб ведення господарської діяльнос& ті; 4) на базі даних можливостей проводити автоматизований аналіз&прогноз і контроль за діяльністю підприємства. Наведені оціночні компоненти інформаційної бази мають включати мож& ливість ведення первинного обліку та складання різних форм первинних документів, реєстрів бухгалтерського обліку, форму& вати оборотну відомість, бухгалтерські реєстри малих підпри& ємств тощо. За таким критеріями можна відібрати приблизно 110 показників.

Крім того, програмне забезпечення має задовольняти відпо& відні технічні, комерційні та ергономічні потреби.

До технічних характеристик слід віднести: 1) невибагливість до комп’ютерних систем; 2) швидкість виконання поставлених завдань; 3) можливість редагування бухгалтерських форм персона& лом бухгалтерії залежно від змін на законодавчому рівні, від потреб управління підприємством; 4) обмін даними з іншим про& грамним забезпеченням; 5) обмін інформацією через мережу; 6) на& дійний захист і збереження інформації; 7) замінити програму (по& новити версію) — приблизно 30 показників.

Стосовно комерційних характеристик, то їх має забезпечити фірма&виробник або фірма&постачальник: 1) ціна програми; 2) до& кументація; 3) супровід програмного забезпечення (навчання, консультації, післяреалізаційний сервіс) — приблизно 10 по& казників.

Ергономічні вимоги до бухгалтерських програм мають за& довольнити характеристики щодо зручності у користуванні програ& мою та позитивно сприймати інформацію працівники — приб& лизно 10 показників.